Begeleiding voor kinderen
Wanneer je het gevoel hebt dat je eigenlijk niks leert op school omdat je je er niet voor hoeft in te spannen, kan de verveling en de demotivatie toeslaan. Ook kun je het gevoel hebben dat niemand je begrijpt, of dat je er niet bijhoort, omdat je anders bent. Soms worden kinderen daarvan stilletjes, verdrietig of juist heel boos, of ze krijgen lichamelijke klachten. Dan kan het fijn zijn hulp te krijgen van iemand dat dat begrijpt en die je kan kan helpen het zelf beter te begrijpen en er beter mee om te gaan.
Wat speelt er?
Hoogbegaafde kinderen behoren tot een kleine groep, slechts zo’n 3% van de mensen is hoogbegaafd. Daarnaast ervaren ze de wereld om zich heen vaak ook intenser dan anderen en daardoor hebben ze veel te verwerken. Dat heeft tot gevolg dat ze zich veel en vaak moeten aanpassen. Aanpassen op zichzelf is natuurlijk een nuttige vaardigheid, maar wanneer een kind hierin doorslaat en onder niveau gaat presteren, is het nodig goed op te letten. We vinden het heel normaal om sportief of kunstzinnig talent te coachen. Dat zou voor hoogbegaafde kinderen ook normaal moeten zijn. ze hebben een talent en ze mogen dat talent ontwikkelen.
Hoe kunnen we dat aanpakken?
Begrijpen hoe jij bent en hoe je het best balans kunt vinden tussen aanpassen en jezelf zijn is een begin. Het is natuurlijk ook belangrijk dat ouders hierin een rol spelen, zij moeten tenslotte de dagelijkse begeleiding verzorgen. Samen gaan we op zoek naar waar jij blij van wordt, wat je graag wilt leren en hoe dat het best kan. Ook onderzoeken we op welke manier jij gevoelig bent en hoe je daarmee het best om kan gaan. Tot slot kan het belangrijk zijn school hierin te betrekken, misschien moet je uitdagender werk of op een andere manier met je schoolwerk aan de slag. En misschien kan je meester of juf je op een andere manier helpen.